Bd. Regina Maria nr. 35, sector 4, Bucuresti
021.314.44.85

Avocatul Poporului verifica toate centrele de retinere si arestare preventiva din tară

Avocatul Poporului verifică toate centrele de reţinere şi arestare preventivă, urmând să fie analizate condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, decizia fiind anunţată la o zi de la declanşarea anchetei la Penitenciarul Gherla privind condiţiile în cazul Monicăi Ridzi.

Avocatul Poporului a decis să extindă ancheta la toate centrele de reţinere şi arestare preventivă din ţară, la o zi după ce s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile Monicăi Iacob Ridzi.

„În cadrul anchetei vor fi verificate condiţiile de detenţie din toate centrele de reţinere şi arestare preventivă, în raport cu respectarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Avocatul Poporului.

Insituţia Avocatului Poporului precizează că verificările în aceste centre se fac după ce, anterior, în 27 ianuarie 2015, a fost declanşată o anchetă în toate penitenciarele din România, ale cărei rezultate se află în analiza specialiştilor instituţiei.

La finalul ambelor acţiuni de verificare va fi întocmit un Raport special al Avocatului Poporului cu privire la situaţia din penitenciare şi centrele de reţinere şi arestare preventivă, raport care va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului.

Avocatul Poporului va propune, în cadrul raportului, şi soluţii legislative sau de altă natură pentru îmbunătăţirea sistemului prin care se realizează privarea de libertate a persoanelor în baza unei decizii a unei autorităţi.

Avocatul Poporului a anunţat, miercuri, că face o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, verificările urmând să stabilească dacă au fost încălcate drepturile Monicăi Iacob Ridzi, dar şi motivele şi condiţiile de transfer ale fostului ministru al Tineretului.

Mediafax