Bd. Regina Maria nr. 35, sector 4, Bucuresti
021.314.44.85

Noua lege a achizitiilor: Va fi introdusa o noua metoda de atribuire – parteneriatul pentru inovare

Metodele de atribuire a unui contract de achiziţie publică vor fi completate cu o nouă procedură, denumită „parteneriat pentru inovare”, atunci când statul identifică necesitatea unui produs, serviciu sau lucrări inovatoare care nu poate fi satisfăcută prin achiziţionarea celor disponibile pe piaţă.

Noua procedură, conform primului draft al proiectului noii legi a achiziţiilor publice, consultat de MEDIAFAX, va stabili obiective intermediare de derulare şi care va permite rezilierea contractului după fiecare fază de evaluare.

Documentul stabileşte că o autoritate contractantă poate decide să instituie parteneriatul pentru inovare cu unul sau mai mulţi parteneri care derulează separat activităţi de cercetare şi dezvoltare.

„Autoritatea contractantă aplică parteneriatul pentru inovare atunci când identifică necesitatea unui produs, a unui serviciu inovator sau a unor lucrări inovatoare care nu poate fi satisfăcută prin achiziţionarea produselor, serviciilor sau lucrărilor deja disponibile pe piaţă”, se arată în proiect.

În documentaţia de atribuire, autoritatea contractantă va indica cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească orice ofertă, informaţiile furnizate trebuind să fie suficient de precise pentru a permite firmelor să identifice natura şi sfera de aplicare a soluţiei necesare şi să decidă dacă să participe la procedură.

Numai firmele invitate, după evaluarea informaţiilor furnizate, pot participa la procedură, autoritatea contractantă având dreptul de a limita numărul de candidaţi care vor fi selectaţi pentru a depune oferte, cu condiţia să existe un număr suficient de candidaţi disponibili.

Parteneriatul va avea obiective intermediare care trebuie atinse de către parteneri, cu plăţi în tranşe, obiective pe baza cărora autoritatea contractantă poate hotărî, după fiecare fază, să înceteze parteneriatul pentru inovare sau, în cazul unui parteneriat încheiat cu mai mulţi parteneri, să reducă numărul de parteneri prin rezilierea anumitor contracte, cu condiţia ca în documentaţia de atribuire să fie menţionate posibilităţile respective, precum şi condiţiile în care poate face uz de ele.

Documentul va fi discutat interministerial înainte să fie finalizat şi înaintat Guvernului spre aprobare.

În ianuarie anul trecut, Comisia Europeană a adoptat o directivă care arată că cercetarea şi inovarea, inclusiv eco-inovarea şi inovarea socială, sunt considerate principalele motoare ale dezvoltării economice sustenabile şi prin care introduce metoda „parteneriatului pentru inovare”, explicând-o prin necesitatea creării unei proceduri de achiziţie speciale pentru servicii sau lucrări inovatoare în contextul imposibilităţii contractării din piaţă a unor soluţii deja existente care să satisfacă standardele de calitate sau cerinţele solicitate de autorităţile contractante pentru asigurarea unor servicii publice calitative.

Comisia arată că această nouă procedură specială va permite autorităţilor contractante să participe la un proiect de inovare pe termen lung, având ca scop dezvoltarea şi achiziţionarea ulterioară a unui produs, a unui serviciu sau a unor lucrări noi, inovatoare, fără a mai fi nevoie de derularea unei proceduri separate de achiziţii publice în vederea obţinerii dreptului de proprietate asupra acestuia.

Sursa: Mediafax

Related Posts

Leave a comment

ro_RORomână
en_USEnglish ro_RORomână