Bd. Regina Maria nr. 35, sector 4, Bucuresti
021.314.44.85

Consiliul Superior al Magistraturii propune desfiintarea instantelor militare pentru ca nu au efectiv de lucru

Horațiu Dumbravă, membru CSM prezent joi la ședința de bilanț a Curții de Apel (CA) Suceava, a declarat că are în vedere desființarea instanțelor militare din toată țara și înființarea unor complete specializate.

El a spus că instanțele militare pentru care CSM intenționeză să propună desființarea sunt Curtea de Apel Militară București, precum și tribunalele militare Iași, Cluj Napoca, Timișoara și București.
„Ca să aveți o imagine, un judecător de la Curtea de Apel Suceava soluționează pe lună, în afara vacanței judecătorești, peste optzeci de dosare, un judecător militar soluționează per lună, la Iași, de exemplu, 1, 9 sau la Cluj 1, 5 dosare. La București e adevărat că sunt mai multe, 8 dosare pe lună. Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanțele militare și avem în intenție acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanțe militare, prin desfiinșate, la judecătoria Botoșani care a avut încărcătură pe judecător, în 2014, 1.806 dosare”, a spus Dumbravă.
El a arătat că s-a discutat deja acest subiect în cadrul CSM și va fi avansată „cât de curând” o propunere în acest sens.
„A apărut, ca un fetiș, cum că Tratatul de aderare la Alianța Nord Atlantică nu ar permite acest lucru. Nu este adevărat. Dacă citim cu atenție Legea cadru 362 din 2004, nu se face referință la existența instanțelor militare”, a spus Dumbravă, adăungând că CSM va propune existența unor complete specializate pentru militari la instanțele ordinare, inclusiv la Înalta Curte.
„Instanțele militare nu au efectiv de lucru. Trebuie să vă imaginați că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluționat, trimis în 2014. Este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanțe cum e Curtea de Apel București, care are dosare extrem de complexe în penal, dar nu numai în penal. Trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină”, a mai spus Dumbravă.
Bizlawyer

Related Posts

Leave a comment

ro_RORomână
en_USEnglish ro_RORomână